Skoro každý se ve svém životě ocitne v situaci, kdy prodává, nebo kupuje nějakou nemovitost. Ať je tou nemovitostí dům, byt, či pozemek, pokud nemáte v této oblasti žádné zkušenosti, je lepší se obrátit na odborníky. Takovým odborníkem může být realitní kancelář. Jak poznat seriózní realitní kancelář?

Nechte si při výběru poradit

Jakmile se rozhodně ke koupi, nebo prodeji a začnete se koukat po vhodné realitní kanceláři, jistě bude dobré si nechat poradit. Vyptejte se svých známých, příbuzných a kolegů, jestli mají s nějakou realitní kanceláří dobrou zkušenost a z toho vycházejte. Dále máte možnost využít různá internetová fóra, kde jistě najdete spoustu doporučení a recenzí, která vám vaše rozhodování mohou ulehčit. Mějte ovšem na paměti, že do těchto fór může přispívat kdokoliv a bývají anonymní. Berte je proto s rezervou. Po té, co zvážíte všechny informace a vyberete si nějakou realitní kancelář, nepolevte ve své obezřetnosti, jedná se přeci o vaše peníze.

Prověřujte, prověřujte, prověřujte

Po vybrání se pokuste o dané kanceláři zjistit co nejvíce informací. Máte k tomu hned několik možností. První z nich jistě budou její internetové stránky. Zde byste měli najít všechny základní informace o kanceláři, čím vším se zabývá, jaké má zkušenosti, jak dlouho působí na trhu a tak dále. Jistě zde najdete i IČO dané společnosti, takže neváhejte a podívejte se i do Obchodního rejstříku.  Dále máte možnost ověřit si v registru dlužníků, zda není na vámi zvolenou realitní kancelář uvalena exekuce. Existuje i Asociace realitních kanceláří České Republiky, a pokud je realitní kancelář, kterou jste si vybrali jejím členem, poskytuje vám to jistou záruku kvality, mimo jiné proto, že její členové jsou povinně pojištěni na rizika vyplývající z jejich činnosti.

Servis, který můžete od kvalitní realitní kanceláře očekávat

Dobrá realitní kancelář vám jistě poskytne úplný servis při prodeji nemovitosti. To zahrnuje zajištění kompletní fotodokumentace na vysoké úrovni, zprostředkování osobní prohlídky nemovitosti potenciálním zájemcům, zveřejnění a hlavně zviditelnění vaší nabídky. Míst, kde by realitní kancelář měla vaší nabídku inzerovat je hned několik. Inzertní noviny, ale i jiná periodika, internetové katalogy a inzertní weby a v neposlední řadě i nemovitost samotná. Umístění informace o prodeji na nemovitost a v jejím okolí může přilákat zájemce hledající v dané oblasti. Mezi další, dnes už standardní služby, patří kompletní právní servis. Zajištění znaleckých posudků a odhadů, zprostředkování úvěrů a hypoték kupujícím, zajištění převodu nemovitosti a hlavně sepsání kupní smlouvy.

Nebojte se zeptat

V kterékoliv fázi se nebojte vašeho realitního makléře ptát. Kam umístil nabídku s vaší nemovitostí, kolik dostává reakcí, jakým způsobem dojde platbě či převodu nemovitosti. Makléř vám jistě odpoví na všechny vaše otázky a vy budete mít jistotu, že dělá maximum pro vaši spokojenost.

Vyzkoušejte zpětný leasing

Zkuste zpětný leasing nemovitosti! Jedná se o stále poměrně nový druh obchodu na realitním trhu. Nabídnete svoji nemovitosti investorovi, který například Váš dům vykoupí a nechá Vás v domě dál bydlet na základě nájemní smlouvy.

Autorem tohoto článku je Petr Holub a Navýkup.cz