Stravovací návyky sportovců
Stravovací návyky sportovců

Pokud začnete pravidelně cvičit, budete muset některé své každodenní rutiny, abyste se cítili co nejlépe a dostali tak ze svého cvičení co nejvíc. Zde jsou obecná pravidla, jak by se měli stravovat běžci.

Stravovací návyky sportovců
Stravovací návyky sportovců

Běhání (cvičení) s prázdným žaludkem

To, co sníte před samotným cvičením, závisí na tom, jaké cvičení plánujete a kdy na něj půjdete. Spousta lidí, obzvláště ti, kteří trénují brzy ráno, jsou zvyklí cvičit bez jídla, na prázdný žaludek. Pro správné cvičení je nejlepší nejíst nic hodinu před začátkem (totéž platí o pití). Pro intenzivnější a delší tréninky už je ale prázdný žaludek kritický. Bez jídla budete dříve unavení a budete mít ztuhlé svaly.

Jaké jídlo je tedy vhodné před cvičením? Jsou to jídla, která jsou obecně jednoduchá pro trávení, s nízkym obsahem tuku a vlákniny, ale vysokým obsahem sacharidů (které vám dodají energii).

Po tréninku si dejte svačinu bohatou na bílkoviny, které jsou potřebné k obnově unavených svalů. Důležité jsou i sacharidy k doplnění energie. Toto pravidlo začne proces obnovy svalů, takže než přijde další cvičení, budete už na něj připraveni.

Pitný režim

Hydratace je důležitá, a to nejen, když cvičíte. Tekutiny regulují teplotu těla, přesunují odpadní látky z vašeho těla, zajistí dostatečné promazání kloubů a pomáhají regenerovat poškozené buňky, které mohou vést k zánětu. A správná hydratace pomáhá kontrolovat chutě, což je důležité, protože si často pleteme žízeň a hlad. Do pitného režimu můžeme zahrnout i ovoce a zeleninu, které navíc obsahují antioxidanty (ty také stimulují regeneraci svalů).

Získejte rovnováhu

I když necvičíte proto, abyste zhubli, budete i tak potřebovat správné vyvážení živin, abyste měli dostatek energie a zůstali bez zranění. 55 % vašich denních kalorií by mělo pocházet ze sacharidů, 25 % bílkovin a 15-20 procent tvoří tuky. Abyste nemuseli počítat každé jídlo na kalkulačce, dejte si na talíř vždy polovinu sacharidů, čtvrtinu bílkovin a další čtvrtinu zdravé tuky.