Quinoa
Quinoa

Pokud si některá potravina zaslouží přívlastek „super“, je to quinoa. Nejen že obsahuje 8 g břicho zeštíhlujících bílkovin a 5 g vlákniny na jeden šálek vařené porce, je to také jedna z rostlinných potravin, které jsou považovány za kompletní protein. To znamená, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit. Navíc se jedná o bezlepkovou potravinu.

Mnoho lidí ale prostě dosud neví, jak quinou zařadit do svého jídelníčku. Zde je několik jednoduchých možností.

Quinoa
Quinoa

Přidejte quinou do smoothie

Pokud pijete smoothie, jedná se o velmi jednoduchou možnost, jak zařadit quinou do svého jídelníčku. Už jste pravděpodobně slyšeli, že spousta lidí si do smoothie přidává chia či lněná semínka, aby zvýšili svůj obsah bílkovin. Do seznamu těchto potravin můžete přidat také vařenou quinou, která změní váš ovocný koktejl na legitimní ranní jídlo, které udrží váš žaludek plný až do oběda. Smíchejte ji v poměru 1 díl quinoy na dva díly smoothie.

Použijte quinou místo ovesných vloček

Quinoa se vaří rychleji než ovesné vločky, protože zrna jsou velmi malá. Zvolit můžete stejné způsoby dochucení, jako je skořice, čerstvé ovoce či ořechy. Získáte tak větší nutriční hodnotu a více bílkovin než z ovesné kaše. Quinoa je taktéž vhodná pro udržování dobré hladiny krevního tlaku.

Vytvořte si vlastní energetické tyčinky

Například tak, že smícháte dva šálky vařené quinoy a šálek celozrnné mouky, přidejte ořechy, semena, sušené ovoce, kousky čokolády podle chuti. Poté ještě vmíchejte dva šálky vařeného ovsa, vejce (nebo lněná semínka rozmíchaná ve vodě) a lžičku jedlé sody. Osladit můžete medem či javorovým sirupem. Pečeme 20 minut na 180 °C.

Přidejte ji do slaných koláčů

Slané koláče (neboli quiche) mohou být dobrou verzí snídaně. Budete potřebovat vejce, zeleninu, a pokud máte rádi i maso a sýry. A přidat můžete samozřejmě i quinou, čímž doplníte ranní bílkoviny a antioxidanty.

Přidejte quinou do salátů

Smíchat quinou se zelenými listy salátů je nejjednodušší způsob, jak si ji vychutnat. Může jít o salát sladký i slaný, s kukuřicí, koriandrem, cizrnou, ananasem, mangem či okurkou. Je dobré smíchat ji s dresinkem jako základ salátu.

Vmíchejte ji do chilli

Dobré chilli má mít více textur – skládá se obvykle z fazole, čočky, mrkve, cibule a kukuřice. To je také to, co může nabídnout quinoa. Mimo to dodává quinoa ještě více vlákniny a bílkovin. Quinou prostě přidejte do pokrmu posledních 15 minut vaření.

Vyměňte ji za rýži v zeleninových nádivkách

Mluvíme tady o tom, že quinoou můžeme naplnit rajčata, papriku či lilek místo tradiční rýžové náplně. Quinoa v takovém množství vám poskytne 16 % doporučené denní dávky železa, dále pak obsahuje více fosforu, draslíku, kyseliny listové a zinku než rýže.

Další možnosti

Zde už jen ve zkratce pár nápadů, jak využít quinou v již známých jídlech:

  • Jako náplň burrita.
  • Do vegetariánských forem hamburgerů.
  • Recepty s mletým masem (například použít quinou místo housky).
  • Vmíchejte quinou do pudinku.