Celozrnné výrobky
Celozrnné výrobky

Některé potraviny mají velmi vysoký spalovací účinek, což znamená, že kalorie z nich spaluje naše tělo už jejich žvýkáním. Tento účinek se označuje jako termogenní. Ostatní jídla jsou pro metabolismus člověka náročná na trávení. Zde je seznam potravin, s termogenními účinky.

Celozrnné výrobky

Celozrnné výrobky
Celozrnné výrobky

Vaše tělo spálí dvojnásobné množství kalorií při konzumaci celozrnných výrobků (zejména těch, které jsou bohaté na vlákninu, jako jsou ovesné vločky či hnědá rýže) než při konzumaci ostatních jídel. Celozrnné výrobky je stále snadnější sehnat, jsou dostupné snad ve všech supermarketech – ať už mluvíme o pečivu, těstovinách či cereáliích. Celozrnné výrobky mají nízký obsah tuku a neobsahují žádný cholesterol. Místo toho obsahují větší množství vlákniny, minerálních látek i vitaminů, než má obyčejná bílá mouka. Svými antioxidačními účinky působí příznivě proti různým druhům onemocnění.

Rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou spočívá zejména v tom, že v bílé mouce se melou již oloupané obilniny, kdežto celozrnná mouka je připravena s obilnin včetně slupek – no a právě v těchto slupkách je to největší bohatství.

Libové maso

Bílkoviny mají vysoký termogenní účinek: spálíte asi 30 % kalorií již během trávení (takže z 300 kalorií pocházejících z kuřecích prsou spálíte 90 kalorií už při žvýkání). Do této kategorie řadíme taktéž krůtí prsa, ale také hovězí libové maso (jako je svíčková), vepřové libové maso (například vepřová panenka), všechny druhy ryb a mořských plodů.

Nízkotučné mléčné výrobky

Mléčné výrobky jsou bohaté na vápník a vitamín D, pomáhají budovat svalovou hmotu – to vše je potřeba k udržení správného metabolismu. Taktéž jsou zdrojem bílkovin a tuků.

Zelený čaj

Čtyři šálky zeleného čaje denně pomáhá zhubnout asi 3 kilogramy za osm týdnů, jak dokázala jedna studie. Bioaktivní látky obsažené v zeleném čaji (mluvíme zejména o kofeinu a EGCG) dočasně urychlují látkovou výměnu. Tak si udržujte džbán ledového zeleného čaje v lednici a popíjejte ho v průběhu celého dne. Látky v zelených čajích navíc zvyšují hladiny hormonů, které odbourávají tuky. Tím se tuk uvolní do krevního řečiště a je tělu k dispozici ve formě energie.

Čočka

Čočka je plná vlákniny, v jednom šálku čočky je navíc obsaženo 35 % doporučeného denního množství železa (to je důležitá informace, protože nedávná studia dokazují, že až 20 % lidí přijímá nedostatečné množství železa). Pokud chybí železo, tělo nedostane ty živiny, které potřebuje a přestává efektivně pracovat.

Chilli papričky

Kapsaicin je látka, která je obsažená v chilli papričkách. Tato látka zahřívá organismus a díky tomu umožňuje spálit více kalorií. Chilli papričky můžete jíst syrové (například v sendviči či salátu), vařené (do různých druhů jídel, typická chilli papričkami je zejména mexická kuchyně) či jako koření – z chilli papriček se vyrábí kajenský pepř. A toto koření můžeme přidat kamkoli – do polévek, masa, vajec atd. (možnosti jsou neomezené).