Houba Chaga
Houba Chaga

Chaga (lat. Inonotus Obliquus) je houba, která roste na břízách v chladnějších klimatických podmínkách (zejména na severní polokouli). Na první pohled vypadá houba podivně – vůbec ne jako houba!

Houba Chaga
Houba Chaga

Zdravotní účinky chagy:

  1. Podporuje imunitní systém – chaga obsahuje beta-D-glukany, které pomáhají funkci imunitního systému. Chaga posiluje imunitní systém, když je to nutné, když to nutné není, účinnost chaga poleví. Chaga také aktivuje imunitní buňky, které bojují proti rakovině.
  2. Uklidňující účinky – Chaga podporuje integritu cév a v době podráždění poskytuje zklidňující účinky. To může být užitečné pro ty, kteří trpí bolestmi, záněty či cukrovkou.
  3. Vředy a gastritida – východní kultura používala chagu pro podporu zdraví gastrointestinálního traktu. Většina vředů je způsobena bakteriemi, takže dobře fungující imunitní systém může tento patogen překonat.
  4. Normální krevní tlak a hladina cholesterolu – kyselina betulinová obsažené v houbě, je schopná odštěpit LDL cholesterolu (špatný cholesterol) v krevním řečišti.

Houba chaga versus ostatní superpotraviny

Když už je tedy houba chaga superpotravinou, je nasnadě srovnat ji s jinými superpotravinami.

  • Quinoa vs. chaga

Quinoa je dobrým zdrojem flavonoidů, vitamínu a antioxidantů. Taktéž ovlivňuje srdeční a respirační zdraví a chrání buňky před poškozením volnými radikály. Chaga obsahuje menší úroveň antioxidandů.

  • Goji vs. chaga

Goji obsahují vysoké množství polysacharidů, z nichž nejznámější je pektin. Chaga obsahuje nejvíce polysacharid zvaný chitin, který je přínosný pro lidskou spotřebu. Typická moderní strava obsahuje mnoho pektinu a málo nebo žádný chitin.

  • Avokádo vs. chaga

Avokádo obsahuje spoustu přínosných živin, jako je vitamín D a kyselina listová. Kombinace těchto dvou živin spolu s lipidy poskytují nižší hladinu cholesterolu a zajišťují také lepší srdeční zdraví. Chaga obsahuje beta-D-glukany, které zlepšují hladinu cholesterolu tím, že zabraňují, aby byl cholesterol uvolněn do krevního řečiště v průběhu trávení.