Hubnutí
Hubnutí

Tuto dietu objevila Jean Nidetch v roce 1963. Dnes už je Weight Watchers nadnárodní společnost působící ve více než 30 zemích světa.

Program Weigh Watchers zahrnuje setkání dietářů, školení, skupinovou podporu a velmi efektivní bodový systém.

Jean Nidetch je žena v domácnosti, které se podařilo shodit 9 kg, ale věděla, že má slabou vůli a bála se, že opět přibere. Proto zkontaktovala několik svých přátel a vzájemně se podporovali. Tato skupina se dále rozšiřovala, až z ní vznikla v roce 1963 společnost. Cílem dietářů je mít BMI (body mass index) v rozmezí 20-25, což je ideální váha.

Hubnutí
Hubnutí

Weight Watchers říká, že zavedením podpůrné sítě lidí na začátku jakéhokoli pokusu o hubnutí, je rozhodující pro krátkodobou ale hlavně dlouhodobou úspěšnost.

Bodový systém

Bodový systém je nejjednodušším nástrojem pro osobu, která se snaží hubnout dlouhodobě. Dietáři se učí, jak kontrolovat své denní návyky. A zde je jednoduchý vzoreček:

(Kalorie + (4x tuk) – (10x vláknina))/50

Porce jídla jsou rozděleny do bodového systému. Pokud je jídlo vysoké na vlákninu a nízké na tuk, získáte jen pár bodů. A zde je tabulka, pro každou váhu je povolen určitý počet bodů:

VÁHA (kg) BODY
68 18-23
69-79 20-25
80-90 22-27
91-102 24-29
103-113 26-31

 

Udržování váhy

Když dietáři dosáhnou své vysněné váhy, dostávají se do periody nazvané Udržování váhy. Po šest týdnů zvyšují množství přijatých kalorií tak, aby už dále nehubli (ale ani nepřibrali). Ten, komu se splní jeho cíl, se stává doživotním členem a má vstupy na všechna setkání zdarma tak dlouho, dokud se neodchýlí od své váhy o více než 0,91 kg.

Výhody Weight Watchers

Podle studie ve Velké Británii, Německu a Austrálii bylo zjištěno, že lidé, kteří vstoupili do programu Weight Watchers shodili dvakrát tolik váhy než lidé, co drželi jinou dietu v rámci jednoho roku.

Program nabízí motivaci, radí o dietě a fyzické aktivitě, poskytuje skupinovou podporu od lidí, kteří se snaží dosáhnout stejných výsledků.

Lidem z Weight Watchers se podařilo nejen zhubnout, ale také snížit hladinu cukru v krvi, čímž snížili riziko vzniku cukrovky.